A spenót és a gomba is opcionális, mikor mi van itthon. A paradicsom savassága nagyon jól passzol a tészta krémességéhez, a spenót és a gomba elhagyásával, akár egy sima fokhagymás szószhoz is nagyon finom!
Az eredeti recept valahonnan a netről származik, de ez már messze nem az. Gyorsan kész, leírni bonyolultabbnak tűnt, mint elkészíteni!
Hozzávalók
- 1 doboznyi leveles spenót
- 5-6 gombafej
- fél cukkini nagyobb kockákra vágva
- olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 tk oregano
- fél doboz mascarpone
- 1-2 tk. étkezési keményítő
- 1ek. balzsamecet
- 1 zacskó fussili vagy spagetti tészta
- 6-8 szem koktélparadicsom feltétnek
- tálaláshoz reszelt parmezán (vagy amilyen sajt épp van a hűtődben)
Mi kell hozzá?
- Tésztafőző lábos
- Serpenyő a szósznak
- Kisméretű sütőtál vagy sütőlemez a paradicsomnak
Így készül
- A felhevített olajra rádobálod a megmosott spenótleveleket, gyorsan össze is fonnyadnak majd.
- Ráteszed a kockákra vágott gombát és cukkinit, nem sózod, mert akkor rögtön levet ereszt, hanem pirítgatod kicsit, hogy legyen színe.
- Közben felteszed a tésztát főzni. Mindig durumtésztát veszek és szigorúan betartom a főzési időt, hogy al dente - fogkemény legyen.
- Már megsózod, borsozod a zöldségeket és ilyenkor kerül rá az oregano is.
- Amikor a tészta majdnem kész és a zöldségek már párolódnak a saját levükben, a tészta főzővizéből rákanalazol 4-5 evőkanálnyit, ez adja majd a tésztaszósz alapját. Ha plusz folyadékot adsz hozzá, akkor több lesz belőle, a zöldség leve önmagában max. 1 embernek lenne elég 🙂 legalábbis nálunk, ahol 5 ember van és mindenki óriási tészta fan!
- Belekevered a mascarponét is a zöldségek közé.
- A keményítőt egy pohárkában pici hideg vízben feloldod és belekevered a zöldséges szószba, ettől szép krémesre sűrűsödik majd. Ha túl sűrű, mehet bele még tészta vizéből, ha hígnak érzed, akkor mehet bele még egy kanál keményítő.
- A kész tésztát leszűröd, olívaolajjal elkevered, hogy ne ragadjon össze
Grillezett koktélparadicsomok
- A koktélparadicsomot külön készíted el, ha ezzel kezded az egész ételkészítést, akkor vidáman megsül magában, úgyis csak a végén, tálaláskor kerül a tésztára.
- A paradicsomokat félbevágod és egy kis darab szárával együtt egy kis sütőtálba vagy lemezre szórod. Meglocsolod 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal és balzsamecettel.
- Szárított oregano is mehet a tetejére.
- Sütő légkeverés/grill fokozatán kb. 20 perc alatt kész, lehet nagyobb fokozaton is, ez sütő függő is. Akkor van kész, ha már ráncosra pirult, de még nem égett meg.
- Ha az egész adagot meg fogjátok enni, akkor az a legjobb, ha a tészta és a szósz egy nagy tálban össze van keverve, akkor veszi át legjobban a tészta a szósz ízét. Ha tartalékolsz belőle, akkor csak annyit szedj a tésztából és a szószból, amennyi jólesik 🙂