Egytálétel Recept

Paradicsomos raguval töltött cukkini

A bokron felejtett nagyra nőtt cukkinit nagyon könnyű megtölteni, a töltelék pedig szinte bármi lehet. Ez húsos recept, de én simán megenném hús nélkül is, pl. pirított csicseriborsóval helyettesítve. Ráadásul 2 az 1-ben, mert köret sem kell hozzá! Rizsből mindig kerekszeműt veszek, mert az jó szottyos lesz, majdnem olyan, mint az olaszok arborio rizse, amiből a rizotto készül. Ha valaki brokkolit vél felfedezni a képen, az jól látja, ez most külön kívánságra került bele, amúgy nem szoktam beletenni 🙂

Hozzávalók

  • 1 nagyra nőtt cukkini
  • 25dkg darált hús
  • kb. 4 adag kerekszemű rizs (30-40dkg)
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 nagy paradicsom (nyári lédús)
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 tk oregano
  • zöldfűszerek (friss oregano és rozmaring 1-1 kis szál)
  • 15dkg sajt

Mi kell hozzá?

  • Lábos a rizs főzéshez
  • Serpenyő a raguhoz
  • Sütőtál a készre sütéshez

Így készül

  • A cukkinit keresztben és hosszában 4 darabra vágom, a magos részt kikaparom és kidobom. A maradék cukkinit kivájom, hogy szép kis "hajókat" kapjak.
  • Mivel a töltelék készre lesz főzve, ezért a cukkini hajókat kicsit előfőzöm, hogy egyszerre legyen majd kész, hiszen sütni nem kell hosszasan majd a végén. Forró vízbe dobom, és kb. 5-6 percig főzöm, és félreteszem a sütőtálba.
  • A cukkinikre locsolok egy kis olívaolajat mellédobok egy gerezd fokhagymát és a zöldfűszerek ágacskáit és a sütőben elkezdem töltelék nélkül sütni őket, 200C-on, de csak addig, amíg a töltelék elkészül.
  • Felteszem a rizst főni, ezt most nem részletezném, az majd egy külön poszt lesz a kezdők kedvéért 🙂 (Pirítom, forró vízzel felengedem, sózom és magára hagyom. Több víz = szottyosabb végeredmény)
  • A serpenyőben a hagymát üvegesre párolom, rádobom a darált húst és pirítani kezdem. Amikor már nem látszanak a nyers húsdarabok, rádobom a kivájt cukkini cafatokat, a kockákra vágott paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát. Sózom, szárított oreganoval fűszerezem és készre párolom. Figyelni kell, hogy jó szaftos maradjon, mert a rizs úgyis fel fogja venni! Ha kell, lehet még paradicsomot tenni hozzá vagy csalni egy kis vízzel, vagy alaplével.
  • A kész rizst összekeverem a húsos zöldséges raguval és megtöltöm vele a kicsit már megpirult, fűszerektől illatozó cukkini hajókat.
  • Sajtot reszelek a tetejére, most parmezánnal is megszórtam, nem ártott neki!
  • Sütni csak addig szükséges, amíg a sajt jól megpirul a tetején, hiszen minden hozzávaló készre sül/fő már addigra. A tölteléket több lett, mint ami a hajókba belefért, azt csak simán mellé halmoztam.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük