Recept Tészta

Spaghetti Carbonara

Gyerekkoromban is ettünk tojásos tésztát (tojásos mácsikot), ami abból állt, hogy a friss tésztára rásütöttük a felvert tojást. Ezt az olasz verziót pár éve készítem, nincs benne tejszín és nagyon bevált. A pecorino sajt nekem nagyon "nehéz", parmezánnal sokkal könnyebben emészthető, de azért így is ütős fogás!

Mi kell hozzá?

  • Nagyobb fazék, amiben a tésztát főzöd
  • Nagy serpenyő
  • Kis keverőtál (nekem alumínium, a tojásos szósz gőzöléshez)

Hozzávalók

  • kolozsvári szalonna kockázva (ki amennyit szeretne)
  • 1 zacskó (500g) spagetti
  • 3 tojás felverve
  • kb. 100g reszelt parmezán (a zacskó fele kb.)
  • bors (csak a tetejére)

Így készül

  • A serpenyőben lepirítod a szalonnát, félreteszed (1)
  • A tésztát bő sós vízben elkezdjük főzni, ez kb. 8 perc.
  • A tojást felvered, beleteszed a parmezánt és csomómentesre kevered (2-3)
  • A készülő tészta gőze fölött elkezded kevergetni a tojásos szószt addig, amíg a sajt el nem olvad, már nem látszanak a sajt szemcséi és egy krémes, homogén szószt kapsz.
  • Mielőtt leszűröd a tésztát, a főzővizéből (amiben keményítő van, ezért szépen sűrít) átkanalazol 4-5 evőkanállal a félretett szalonnára.
  • Most már szűrheted is a tésztát, egyenesen bele a szalonnás/főzővizes mixbe (6)
  • Egyenletesen ráöntöd a tojásos szószt és gyorsan, két lapáttal/kanállal átforgatod az egészet, hogy a tésztát mindenhol átjárja a szósz. A tészta forrósága pont elég ahhoz, hogy a szósz besűrűsödjön, de ne legyen belőle rántotta. Először lehet, hogy hígnak és vizesnek tűnik, de mire megterítesz és mindenki asztalhoz ül, már hipp-hopp be is szívja és krémes, isteni kalóriabomba lesz belőle.
  • Reszelt parmezánnal megszóród és frissen őrölt borsot szórsz rá
  • Szólsz a többieknek, hogy "GYERTEK ENNI!" 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük